Η διάρκεια σπουδών είναι οκτώ (8) εξάμηνα. Κατά τη διάρκεια των επτά (7) πρώτων εξαμήνων οι σπουδές περιλαμβάνουν θεωρητική διδασκαλία, ασκήσεις πράξης, εργαστηριακές ασκήσεις, σεμινάρια και επισκέψεις σε Νοσοκομεία, Νοσηλευτικά Ιδρύματα, Κέντρα Αποκατάστασης, κλπ. Το όγδοο εξάμηνο περιλαμβάνει εκπόνηση πτυχιακής εργασίας, και πρακτική άσκηση στο επάγγελμα διάρκειας εικοσιέξι εβδομάδων.


Το πρόγραμμα σπουδών δομείται με βάση το φόρτο εργασίας (ΦΕ) του φοιτητή (έως 60 ώρες ανά εβδομάδα). Ως ΦΕ ορίζεται σε κάθε μάθημα ο τριπλάσιος του χρόνου θεωρητικής διδασκαλίας και ως ίσος προς το χρόνο εργαστηριακής διδασκαλίας. Σε κάθε μάθημα του προγράμματος σπουδών κατανέμεται ένας αριθμός Διδακτικών Μονάδων (ΔΜ) του συστήματος ECTS. Το σύνολο των Διδακτικών Μονάδων των μαθημάτων κάθε εξαμήνου είναι τριάντα (30) και κατανέμεται στα μαθήματα αναλογικά προς το ΦΕ. Στο όγδοο εξάμηνο, στην πτυχιακή εργασία κατανέμονται 20 ΔΜ και στην πρακτική άσκηση 10 ΔΜ.


Τα εργαστήρια, ως εφαρμογές της θεωρίας, δηλώνονται στο εργαστηριακό μέρος του μαθήματος και από τη φύση τους προϋποθέτουν την υποχρεωτική ενεργό συμμετοχή των φοιτητών καθ' όλη τη διάρκεια του εξαμήνου. Περιλαμβάνουν φροντιστηριακές ασκήσεις, μελέτες περιπτώσεων (case studies), ατομικές και ομαδικές εργασίες, ανάπτυξη ειδικών θεμάτων από προσκεκλημένους ειδικούς ομιλητές, βιβλιογραφικές ανασκοπήσεις, βιντεοπροβολές, κ.λ.π. κατά την διάρκεια του εξαμήνου πραγματοποιούνται και ενδιάμεσες αξιολογήσεις.


Ειδική βαρύτητα δίνεται στην ανάπτυξη των προσωπικών ικανοτήτων του φοιτητή, περιλαμβανομένης της ανάπτυξης πρωτοβουλιών, της κριτικής σκέψης και της ικανότητας επίλυσης προβλημάτων.
Για τη λήψη του πτυχίου ο φοιτητής πρέπει να έχει παρακολουθήσει επιτυχώς το σύνολο των μαθημάτων του προγράμματος σπουδών, το οποίο περιλαμβάνει μαθήματα γενικής υποδομής 22,5%, ειδικής υποδομής 20%, ειδικότητας 45% και 3 μαθήματα στα γνωστικά αντικείμενα της διοίκησης, της οικονομίας, της νομοθεσίας και των ανθρωπιστικών σπουδών με ποσοστό 7,5 %.


Το πρόγραμμα σπουδών δίνει επίσης στο φοιτητή τη δυνατότητα να δηλώσει 1 μάθημα κατ' επιλογήν υποχρεωτικό μεταξύ 2 επιλογών.


Τέλος, η εκπόνηση της Πτυχιακής Εργασίας, εξασφαλίζει την εμβάθυνση και ολοκλήρωση του τελειόφοιτου του Τμήματος σε ένα επίκαιρο θέμα που αφορά κλινικά ή θεωρητικά την ειδικότητα ή τον ευρύτερο χώρο της υγείας που άπτεται Φυσικοθεραπευτικού ενδιαφέροντος.


Η Πρακτική Άσκηση στο επάγγελμα διαρκεί (6) ημερολογιακούς μήνες. Είναι καθοδηγούμενη και αξιολογούμενη και πραγματοποιείται σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα, Κέντρα Αποκατάστασης και άλλους συνεργαζόμενους φορείς, που σχετίζονται με το γνωστικό αντικείμενο της Φυσικοθεραπείας.

 

Στα γνωστικά αντικείμενα του Τμήματος περιλαμβάνονται τα μαθήματα:

 

Γενικής υποδομής (ΜΓΥ)

Περιλαμβάνει βασικά γνωστικά αντικείμενα, τα οποία είναι: Ανατομία Μυοσκελετικού Συστήματος, Ανατομία νευρικού συστήματος και οργάνων, Φυσιολογία, Παθολογία, Χειρουργική, Νευροφυσιολογία, Ορθοπαιδική, Νευρολογία, και Πρώτες Βοήθειες (9 μαθήματα).

 

Ειδικής Υποδομής (ΜΕΥ)

Περιλαμβάνει βασικά γνωστικά αντικείμενα, τα οποία είναι: Κινησιολογία Κορμού, Κινησιολογία Άκρων, Εμβιομηχανική, Αρχές Βιοφυσικής-Ηλεκτροφυσιολογία, Αρχές Μυοσκελετικής Φυσικοθεραπείας, Αρχές Νευρολογικής Φυσικοθεραπείας, Φυσιολογία της Θεραπευτικής Άσκησης, Διαγνωστική Απεικόνιση, Εργονομία-Προληπτική Φυσικοθεραπεία, Δεοντολογία στη Φυσικοθεραπεία, Λειτουργική Αποκατάσταση Κινητικών Δυσλειτουργιών, Μεθοδολογία Έρευνας στις Επιστήμες Υγείας, και Ειδικές Παρουσιάσεις Φυσικοθεραπείας  (13 μαθήματα)

 

Ειδικότητας (ΜΕ)

Περιλαμβάνει γνωστικά αντικείμενα, τα οποία είναι: Τεχνικές Μάλαξης,  Αρχές Καρδιοαναπνευστικής Φυσικοθεραπείας, Κινησιοθεραπεία, Φυσικοθεραπεία σε Ειδικούς Πληθυσμούς, Κλινική Καρδιοαναπνευστική Φυσικοθεραπεία,  Φυσικοθεραπευτική Αξιολόγηση, Φυσικά Μέσα – Κλινική Ηλεκτροθεραπεία,    Κλινική Μυοσκελετική Φυσικοθεραπεία Ι και ΙΙ, Ειδικές τεχνικές Κινητοποίησης,  Κλινική Νευρολογική Φυσικοθεραπεία Ι και ΙΙ, και Αθλητική Φυσικοθεραπεία.   (13 μαθήματα)

 

Υποχρεωτικά επιλογής (ΥΕ)

Περιλαμβάνει επιλογή μεταξύ των εξής μαθημάτων: δύο γνωστικά αντικείμενα, τα οποία είναι: Προσθετική – Ορθωτική και Ευφυή Συστήματα Υποστήριξης Λήψης Απόφασης (1 μάθημα).

 

Στην κατηγορία των γνωστικών αντικειμένων (ΔΟΝΑ)

εντάσσονται τα αντικείμενα της Διοίκησης, Οικονομίας, Νομοθεσίας που είναι βασικά για την οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων, εργαστηρίων και υπηρεσιών σχετικών με την ειδικότητα, αλλά και αντικείμενα Ανθρωπιστικών Σπουδών τα οποία είναι: Πληροφορική της Υγείας, Ξένη Γλώσσα-Ορολογία και Βιοστατιστική και (3 μαθήματα).Καταγραφή πληροφοριών & χαρακτηριστικών σχετικών με τα προβλήματα της οσφύος

Επικοινωνία

Ψαρρών 6, Μυρτιά 25100, Αίγιο
phone 26910.61150 fax26910.61250
emailΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

find us on facebook